Cuidem el barri

Fotoperiodisme


Fa quasi huit anys, un grup de joves s’entropessaren amb les desigualtats estructurals que envoltaven al barri de “Les 500” i intentaren crear un espai d’encontre i suport mutu on atendre les necessitats de la gent i impulsar l’empoderament de les classes populars. El centre, que va rebre el nom de ‘Ca Saforaui’, s’ha convertit en un punt de trobada on compartir problemàtiques socials, treballar per resoldre-les de manera col·lectiva i sentir-se acompanyat en el procés.

Lluny d’una mirada èpica, posem el focus en els detalls d’una xarxa que es trama dia a dia i que suposa un canvi en la qualitat de vida d’aquest barri. Gràcies a tota la gent que forma part d’aquest projecte, que ha compartit la seua història, que m’ha obert la porta de la seua cuina i que ha tingut la generositat d’entregar-me el seu rostre i el seu cos per a construir aquest retrat.

Tot açò es materialitza amb desenes d’activitats que van des d’una escola popular i tallers de “manualitats”, fins a classes de dansa argentina, perruqueria gratuïta i un hort que abasteix d’aliments al menjador popular, entre d’altres. “Vengas a la hora que vengas, siempre habrá alguien porque el taller a lo mejor termina a las 17:00, pero se quedan a tomar el café y pasan aquí la tarde”, assenyala Vero, una dona argentina que coordina el dia a dia en el centre, compaginant-ho amb el seu treball en la cuina d’un restaurant.

L’objectiu final d’aquest reportatge és mostrar la quotidianitat d’un espai que se sosté pel compromís diari de persones com Vero, Borja, Johan o Karol, que recorren els mercats de la comarca, encenen els fogons al matí o recullen els fruits sembrats cada dissabte, i d’Ausiàs i Carles que, entre altres, s’han deixat la pell per sostindre el que un dia fou una il·lusió. El treball està dividit en quatre moments capturats: Els Mercats Solidaris, El Carrer Nou d’Octubre, La Terra, i El Nadal.